Σελίδες

Φιλιά που αλλάζουν τη ζωή

Αφιερωμένο στους γενναίους 
ανθρώπους της αληθινής ζωής 
που ζουν χωρίς το φιλί που λαχταρούν 

 


Ω Άμμων, μεγάλε μου θεέ… 
Μάταια τα δάκρυα κι οι προσευχές μου; 
Δώσε μου πίσω τη χαμένη αγάπη μου… 
Γλυκά σαν μέλι ήταν τα φιλιά του στα χείλη μου, 
στο στέρνο, στα μαλλιά μου. 
Μα τώρα, ηλιοκαμένος νότος είναι η καρδιά μου, 
ερημωμένη, γκρίζα και γυμνή. 
Έλα και φίλα με όταν θα ’μαι νεκρή, 
γιατί απ’ την ανάσα σου βγαίνει ζωή. 
Μ’ αυτό το φιλί θα σηκωθώ από τον τύμβο που θα κείτομαι, και του θανάτου τα δεσμά θα σπάσω. 

Ελεύθερη απόδοση από την Μαρία Βλαχάκη αποσπάσματος αρχαίου αιγυπτιακού ποιήματος με τίτλο «Μιας γυναίκας η χαμένη αγάπη» όπως αναφέρεται στο «Recreated: Book Two in the Reawakened series, filled with egyptian mythology, intrigue and romance» της Colleen Houck (2016). 


 «Φιλιά που αλλάζουν τη ζωή»
Παραμύθια από την παγκόσμια παράδοση
της Μαρίας Βλαχάκη


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Παραμύθια από την παγκόσμια προφορική παράδοση για ζωές που αλλάζουν για πάντα από ένα και μόνο φιλί. Με ένα φιλί η δράκαινα με τα τρία κεφάλια μεταμορφώνεται σε βασιλοπούλα και το μαγεμένο φίδι ξαναγίνεται πρίγκιπας. Λουλούδι φυτρώνει στα χείλη από ένα φιλί, και κοπέλα δυνατή γεννιέται από το φιλί της βασίλισσας σε ένα πνεύμα. Γενναίες καρδιές κάνουν μεγάλα ταξίδια γεμάτα μαγεία και περιπέτεια. Φτάνουν σε κάστρα μακρινά, σε υπόγεια μπουντρούμια, σε σμαραγδένια βουνά, στο νησί της αιώνιας ζωής για να βρουν το φιλί. Τα βάζουν με τον δράκο της μαγεμένης λίμνης και τα ξωτικά κάτω από τη θάλασσα, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει το φιλί. Ο ήλιος, η σελήνη, οι άνεμοι, οι γερόντισσες και τα δαιμονικά, τα ψάρια και τα μυρμήγκια γίνονται μαγικοί βοηθοί στις δύσκολες δοκιμασίες. Ακολουθούμε ήρωες και ηρωίδες που αλλάζουν τη ζωή τους με ένα φιλί. 


Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Τα παραμύθια
Ο πιστός πρίγκιπας
Ο γιος του ψαρά
Η Λουλουδένια και ο πρίγκιπας
Ο Γιέσπερ και οι εκατό λαγοί
Το μαγεμένο φίδι
Προυνέλα και Μπένσιαμπελ
Ο πρίγκιπας και ο δράκος
Ανατολικά του ήλιου και δυτικά της σελήνης
Σόρτσανκς και βασιλιάς Στάρντυ
Το πνεύμα της στέπας
Πηγές


Λίγα λόγια από τη συγγραφέα 

Σε αυτή τη συλλογή θα διαβάσετε τις ιστορίες ηρώων και ηρωίδων που το φιλί καθορίζει την πορεία τους και αλλάζει με κάποιον τρόπο τη ζωή τους. Ονειρεύονται το φιλί, το διεκδικούν με γενναιότητα και παλεύουν για να το κρατήσουν. Τους είναι αδύνατον να το ξεχάσουν. Ταξιδεύουν και ζουν περιπέτειες για να το βρουν, περνούν από δύσκολες δοκιμασίες με κίνδυνο τη ζωή τους για να το πάρουν πίσω, μεταμορφώνονται. Φτάνουν σε κάστρα μακρινά που μόνο ο βοριάς ξέρει να σε πάει, σε υπόγεια μπουντρούμια, σε βουνά που όσο τα πλησιάζεις απομακρύνονται, στο νησί της αιώνιας ζωής. Ο ήλιος και η σελήνη, άλογα και χρυσά ελάφια που πετούν, γερόντισσες και δαιμονικά, ψάρια και  μυρμήγκια γίνονται μαγικοί βοηθοί. Ένα μικροσκοπικό καράβι που γίνεται θεόρατο, ένα αόρατο μπαστούνι, μια χρυσή ανέμη, ένα χρυσό μήλο, και πολλά ακόμη αντικείμενα είναι τα μαγικά μέσα για τα κατορθώματα και την επίτευξη των στόχων. Ακόμη και η τέχνη της παρασκευής βύνης κάτω από τη θάλασσα. Τα παραμύθια που επιλέχθηκαν, αποδόθηκαν ελεύθερα από την αγγλική γλώσσα στα ελληνικά, με τον δικό μου τρόπο έκφρασης και γραφής. Έτσι όπως τα είδα με τα μάτια της δικής μου φαντασίας. Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτά κινούνται ανάμεσα στη μαγεία και την πραγματικότητα της παραδοσιακής ζωής. Τα επαγγέλματα, οι οικιακές και αγροτικές εργασίες, τα  σκεύη του σπιτιού και τα εργαλεία, το φούρνισμα και το γνέσιμο, το ψάρεμα και η εκτροφή των ζώων, οι οικογενειακές σχέσεις και οι σχέσεις των δυο φύλων, οι κοινωνικοί ρόλοι, η διατροφή και η φτώχεια, όλα αποτυπώνονται καθαρά. Στην ελεύθερη ανάπτυξή τους στα ελληνικά, τα παραμύθια εμπλουτίστηκαν σε κάποια σημεία με στοιχεία από το πολιτιστικό, γεωφυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Επίσης, τονίστηκαν οι ρομαντικές, δραματικές και κωμικές τους σκηνές, και ξετυλίχτηκε περισσότερο το κουβάρι είτε με περιγραφές είτε με διάλογους.
Σε μια αγαπημένη μου συλλογή του 1884 με τίτλο «Wide-awake stories. A collection of tales told by little children between sunset and sunrise in the Panjab and Kashmir» οι Flora Annie Steel και Richard Carnac Temple, με υπέροχα λόγια μέσα σε λίγες μονάχα εισαγωγικές σελίδες, μας μεταφέρουν σε έναν άλλον τόπο. Μας παροτρύνουν να φανταστούμε πως είμαστε σε ένα χωριό στην περιοχή του Παντζάμπ. Αρχίζει σιγά-σιγά και σουρουπώνει. Οι άντρες σταματούν τις δουλειές στους αγρούς, οι γυναίκες αφήνουν στην άκρη την κλωστή και την ανέμη, και ετοιμάζουν το δείπνο. Τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια τους και οι δρόμοι αδειάζουν. Τα αστέρια στον ουρανό φωτίζουν, και μονάχα τα κουνούπια ακούγονται που τραγουδούν στον ζεστό αέρα. Μια κουραστική ημέρα έφτασε στο τέλος της. Μετά το βραδινό φαγητό δεν είναι ώρα για ύπνο… είναι ώρα για αφήγηση! Από τη δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή του, όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί, ακούμε ιστορίες γεμάτες περιπέτεια και μαγεία.

Καλή ανάγνωση! 
Μαρία Βλαχάκη 
Απρίλιος 2020

 

Λίγα λόγια για τη Μαρία Βλαχάκη 

Είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και της εκπαίδευσης. Έχει καταρτιστεί στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη συμβουλευτική ψυχολογία. Γνωρίζει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Έχει εργαστεί ως κοινωνιολόγος σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και σε δομές εκπαίδευσης. Αξιοποιώντας το παραμύθι, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα, διαπολιτισμικής και κοινωνικής αγωγής, ελληνικού και παγκόσμιου λαϊκού πολιτισμού, για μικρούς και μεγάλους. Το πρώτο της βιβλίο «Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές» εκδόθηκε τον Μάρτιο 2016. Περιέχει 12 παραμύθια από την παγκόσμια παράδοση και ζητήματα κοινωνιολογίας και παιδαγωγικής. 

Η Ταυτότητα του Βιβλίου

Τίτλος: Φιλιά που αλλάζουν τη ζωή: Παραμύθια από την παγκόσμια παράδοση
Τύπος Μέσου: έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ
Συντελεστές: Μαρία Βλαχάκη, Συγγραφέας
Έκδοση: 
Εκδότης: Κέα [GR]: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Έτος Έκδοσης: 2020
Σελιδοποίηση: 152
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-960-99672-3-5

Τιμή: 14€


Έξοδα αποστολής με ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα: 3€
Υπάρχει δυνατότητα αποστολής με κούριερ, κατόπιν συνεννόησης.

Για αγορές άνω των 40€ τα έξοδα αποστολής με ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα παρέχονται δωρεάν.


Για να αποκτήσετε το βιβλίο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: afigisi@gmail.com


Παρακαλούμε στείλτε μας την διεύθυνση σας και τα στοιχεία ταχυδρόμησης και ενημερώστε μας ποια από τις παρακάτω τράπεζες σας διευκολύνει για να σας στείλουμε τον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό.
Πειραιώς, Εθνική ή Αλφα.

Αμέσως μετά την κατάθεσή σας, θα σας στείλουμε τον φάκελο στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, με το όνομά σας και την ένδειξη post restante, από όπου και μπορείτε να τον παραλάβετε με επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας.

Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία post restante, για την ασφαλή παράδοση του φακέλου σε εσάς και για να μην επιβαρυνθείτε με δαπάνες συστημένης αλληλογραφίας. Δεν θα έχετε τηλεφωνική ή γραπτή ενημέρωση από το ταχυδρομικό κατάστημα, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ταχυδρομείο για να ενημερωθείτε εάν έφτασε ο φάκελος, λίγες ημέρες μετά την αποστολή από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου