Απευθύνεται σε όσους αξιοποιούν τον προφορικό λόγο στο έργο τους - αφηγητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες της επικοινωνίας, θεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ηθοποιούς - αλλά και σε όσους αναζητούν τρόπους να εμπλουτίσουν την εκφραστική τους δύναμη και να εξερευνήσουν τη δυναμική της αφήγησης.
Εκτός από τη φιλοσοφία της αφήγησης - ιστόρησης, εμβαθύνει στη δομή και τις τεχνικές της, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές για την προφορική απόδοση ιστοριών, αλλά και για την αξιοποίησή της σε διαφορετικούς τομείς, όπως η προσωπική εξέλιξη, η επικοινωνία, η εκπαίδευση και η κοινωνική δράση.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την κοινωνική και πολιτική διάσταση της αφήγησης - ιστόρησης, αποκαλύπτοντας τη δύναμή της να εμπνέει, να φέρνει στο φως κρυμμένες φωνές και να προτείνει νέους τρόπους κατανόησης του κόσμου.
Προσεγγίζει την αφήγηση ως μια ζωντανή τέχνη, ικανή να φωτίζει τη μνήμη, να δίνει πνοή σε κάθε φωνή να ενισχύει την επικοινωνία και να δημιουργεί έναν αόρατο δεσμό μεταξύ αφηγητή και ακροατή.
ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
- Ορόσημα και επιρροές.
- Η κληρονομιά των αρχαίων δασκάλων.
- Θεωρίες, ερμηνείες, προσεγγίσεις: ένα ταξίδι στη σύγχρονη έρευνα.
- Ένας καθοριστικός σταθμός.
- Πηγές έμπνευσης και ευχαριστίες.
- Ενδεικτική βιβλιογραφία.
- Η μαγεία της αφήγησης: όταν ένα λουλούδι τραγουδάει.
- Αφήγηση: τέχνη και τεχνικές.
- Τι σημαίνει να είσαι λαϊκός ή έντεχνος αφηγητής;
- Χρειάζεται εκπαίδευση για να γίνεις αφηγητής;
- Εκφραστικότητα στην αφήγηση: εργαλείο σύνδεσης ή παρέμβασης;
- Η ευθύνη του αφηγητή στη θεραπευτική χρήση του παραμυθιού.
- Ο τίτλος του παραμυθά: ταμπέλες και συντεχνία.
- Υπέρβαση του δογματισμού και αποδοχή της πολυφωνίας.
- Η αφήγηση στις τέχνες και η ιστόρηση.
- Αφήγηση - Ιστόρηση: η τέχνη που ζει στη στιγμή και διαρκεί στον χρόνο.
- Ο ιστορητής και ο παραμυθάς: διαφορές και ομοιότητες.
- Παραμύθι και λογοτεχνική ιστορία: συλλογική μνήμη και δημιουργική έκφραση.
- Περπατώντας την ιστορία: το ταξίδι του αφηγητή.
- Απελευθερώνοντας την ιστορία.
- Η μνήμη και η τέχνη της αφήγησης.
- Η αφήγηση ως ζωντανή τέχνη: η δύναμη της γλώσσας και της προσαρμογής.
- Η σχέση του αφηγητή με την παράδοση και το παρόν.
- Τα σύμβολα στα παραμύθια και ο ρόλος του κακού.
- Πώς το είδος της ιστορίας επηρεάζει την αφήγηση.
- Η επιλογή και η σειρά των ιστοριών.
- Πνευματικά δικαιώματα - Αναφορά πηγών.
- Όταν η ιστορία ζωντανεύει.
- Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης αφήγησης.
- Οι διαθέσεις των ηρώων και ο κύκλος της πεταλούδας.
- Η δομή της ιστορίας: ο αόρατος οδηγός της αφήγησης.
- Το πάθος στην αφήγηση.
- Η αυθεντικότητα στην αφήγηση.
- Η φωνή στην αφήγηση.
- Ο ρυθμός στην αφήγηση.
- Το χιούμορ στην αφήγηση.
- Οι εικόνες στην αφήγηση.
- Η σωματική έκφραση στην αφήγηση.
- Η επαφή στην αφήγηση: μοιράζομαι την ιστορία.
- Η επιλογή και διαχείριση του χώρου.
- Η διαχείριση του χρόνου.
- Τι σημαίνει παράσταση στην αφήγηση;
- Πριν την αφήγηση.
- Η προσαρμογή της ιστορίας σε διαφορετικά ακροατήρια.
- Τι να φορέσω στην αφήγηση;
- Η αντιμετώπιση απροόπτων στην παράσταση.
- Η αντιμετώπιση προκλήσεων και το ήθος του αφηγητή.
- Η αλληλεπίδραση με το κοινό.
- Η συναισθηματική ισορροπία στην αφήγηση.
- Η αυτοκριτική και η αξιολόγηση της αφήγησης.
- Η αξιοποίηση της τεχνολογίας: διαδικτυακές παραστάσεις.
- Η εσωτερική πορεία του αφηγητή.
- Πολιτική και κοινωνική ορθότητα: η ευθύνη του σύγχρονου αφηγητή.
- Η αφήγηση ως πολιτική πράξη.
- Η αφήγηση ως δύναμη αντίστασης και ελπίδας.
- Το νήμα των ιστοριών: όταν οι καρδιές τραγουδούν.
Από την εισαγωγή του βιβλίου
«Η αφήγηση δεν είναι μόνο η τέχνη του να μιλάς. Είναι η τέχνη του να ζεις τη στιγμή, να μετουσιώνεις την εμπειρία σε ιστορία και την ιστορία σε κάτι που διαρκεί στο χρόνο και σε οδηγεί σε έναν ατέλειωτο διάλογο με την ίδια τη ζωή. Αυτό το βιβλίο είναι καρπός αυτού του διαλόγου. Ένας διάλογος με ερωτήματα που μου τέθηκαν και άλλα που εγώ έθεσα στον εαυτό μου. Εδώ και περίπου είκοσι πέντε χρόνια, διαβάζω, ακούω, συνομιλώ, κρατώ σημειώσεις από βιβλία, άρθρα και συνεντεύξεις, από συζητήσεις με αφηγητές, ερευνητές, αλλά και από ανθρώπους που αγαπούν τις ιστορίες. Κάθε σκέψη, κάθε αλληλεπίδραση, κάθε στιγμή που με έκανε να σταθώ και να αναρωτηθώ, την καταγράφω άλλοτε πρόχειρα σε ένα χαρτί και άλλοτε σε ηχητικά μηνύματα στο κινητό. Αυτές οι καταγραφές, μικρές μαρτυρίες της καθημερινότητας ενός αφηγητή, έγιναν σταδιακά ένας θησαυρός σκέψεων, παρατηρήσεων και ερωτημάτων. Πολλές από αυτές απαντούν σε θέματα που με προβλημάτισαν. Κάποιες είναι απαντήσεις σε δικά μου ερωτήματα, άλλες σε διαφορετικές απόψεις που με βοήθησαν να δω τα πράγμα από διαφορετική οπτική, να αναθεωρήσω και να θέσω νέα ερωτήματα, ενώ κάποιες καταγραφές αφορούν κάτι που διάβασα και δεν συμφώνησα ή, αντίθετα, συμφώνησα και θέλησα να εμβαθύνω. Κάθε ερώτημα αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της αδιάκοπης προσπάθειας μου να εξερευνήσω και να κατανοήσω την τέχνη της αφήγησης - ιστόρησης, τη σχέση μου με αυτήν αλλά και τον κόσμο που γεννά τις ιστορίες, τις τροφοδοτεί και τις κρατά ζωντανές. Έναν κόσμο που είναι μια ζωντανή, συλλογική δύναμη και μεταφέρει μνήμες, εμπειρίες και όνειρα από γενιά σε γενιά. Με τον καιρό, όλο αυτό το υλικό, ζυμωμένο από εμπειρίες, διαμόρφωσε μια φιλοσοφία και μια αισθητική για την τέχνη της αφήγησης.
Η επεξεργασία αυτού του υλικού ήταν μια διαδικασία ανασκόπησης, ενδοσκόπησης και ανασύνθεσης. Μέσα από τα εργαστήρια αφήγησης και τις ατελείωτες συζητήσεις με συναδέλφους και εκπαιδευόμενους, γεννήθηκαν προβληματισμοί, ιδέες και τοποθετήσεις. Κάθε συζήτηση ήταν μια νέα ευκαιρία να εμβαθύνω και να επανεξετάσω όσα κατά καιρούς με έχουν απασχολήσει σε σχέση με την τέχνη της αφήγησης. Οι σελίδες που ακολουθούν είναι μια ανοιχτή συζήτηση. Κάθε ερώτηση ανοίγει δρόμους για περαιτέρω εξερεύνηση της τέχνης της αφήγησης. Κάθε απάντηση είναι μια προσωπική μαρτυρία, που προέκυψε μέσα από σμιλεμένη από το χρόνο εμπειρία. Η πρόθεσή μου δεν είναι να δώσω λύσεις ή συνταγές, αλλά να μοιραστώ τη χαρά, τις δυσκολίες, τα ερωτήματα και, κυρίως, τις στιγμές που η αφήγηση γίνεται τέχνη που ζει, που αναπνέει, που δονείται μαζί μας και διαρκεί πέρα από εμάς...»
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ευγενικό
Είναι αφηγητής -ιστορητής. Δημιουργεί και επιμελείται παραστάσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, εμπνευστής της «Γιορτής Παραμυθιών» της Κέας και ιδρυτής της πρώτης «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» στην Ελλάδα. Δημιούργησε το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και ξεκίνησε το «Παραμυθόφωνο», μια πλατφόρμα ηχογραφημένων αφηγήσεων (podcasts). Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του εκπαιδευτικού δυναμικού του ΚΕΘΕΑ, ως επιμορφωτής στη θεραπευτική κοινότητα «Νόστος», ενώ ταυτόχρονα έλαβε εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και έχει τιμηθεί με βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη συνθετική προσέγγιση της τέχνης και του λόγου, αναζητά διαρκώς νέες μεθόδους που προάγουν την αφηγηματική τέχνη.
Η Ταυτότητα του Βιβλίου
Τύπος Μέσου: έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: Κέα [GR] : Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
Έτος Έκδοσης: 2025
Σελιδοποίηση: 140
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-960-99672-7-3
Γλώσσες: Ελληνική (gre)
Μην ξεχάσετε να μας γράψετε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για την περίπτωση που χρειαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου