Σελίδες

7 γιορτές παραμυθιών : Κέα, Το νησί των μύθων και των παραδόσεων

Ο αριθμός εφτά θεωρείται, από την αρχαιότητα ως σήμερα, ένας αριθμός τυχερός, για κάποιους λαούς συμβολικός, για άλλους ιερός, για άλλους το σύμβολο της τελειότητας. Κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή, έχει αποτελέσει αφορμή έμπνευσης για να γραφτούν βιβλία και συγγράμματα και έχει γίνει αφορμή συζητήσεων για την δύναμη της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή. Με την ίδια δύναμη ενέπνευσε και το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση των εφτά Γιορτών Παραμυθιών. Στόχος του λευκώματος είναι η ανάδειξη του Κυκλαδίτικου νησιού της Κέας, μέσω της παρουσίασης των εφτά Γιορτών Παραμυθιών που έχουν πραγματοποιηθεί επί εφτά συναπτά καλοκαίρια (2003-2009). 

Το πρώτο μέρος του Λευκώματος περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα από ανθρώπους, οι οποίοι συνέβαλλαν ή και συμμετείχαν στη Γιορτή Παραμυθιών, ασχολούνται με την καταγραφή μύθων και παραμυθιών, εργάζονται στους τομείς της Εθνολογίας-Λαογραφίας και συνεργάστηκαν με το Κέντρο. 

Στο δεύτερο μέρος το λόγο παίρνουν δύο παραμύθια που σχετίζονται θεματολογικά με τον αριθμό εφτά, καθώς και οι φωτογραφίες των εφτά Γιορτών από τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στους επιλεγμένους χώρους του νησιού. Συγκεκριμένα, ο «Εφτάσκεπος» είναι ένα παραμύθι που το αφηγήθηκε η Κοραλία Αγγελοπούλου και καταγράφηκε από την Άννα Αγγελοπούλου το 1987. Οι «Εφτά πηγές» είναι ένα παραμύθι Τζιώτικο που αφηγήθηκε αλληλοσυμπληρούμενα μια ομάδα κατοίκων, κατά τη διάρκεια μιας συνεύρεσής τους στην ταβέρνα του Σίμου. Η καταγραφή του έγινε από τον Γιώργο Ευγενικό στην Κάτω μεριά το 2007 στο πλαίσιο έρευνάς του για τις παραδόσεις της Κέας.

Τα παραμύθια διαδέχεται το τρίτο μέρος του Λευκώματος, όπου παρουσιάζεται ένα μέρος από τις αναρίθμητες αναφορές που έχουν γίνει για το εφτά σε γραπτό και προφορικό λόγο από αρχής του κόσμου ως σήμερα. 

Η συνέχεια ανήκει στις αφίσες των 7 Γιορτών Παραμυθιού με τα εικαστικά τους, όπου αναγράφονται όλοι οι συντελεστές και συμμετέχοντες. 
Τα εικαστικά των Γιορτών έχουν φιλοτεχνηθεί από τους 
Αλέκο Φασιανό (2η,, 4η και 6η Γιορτή), 
Γεώργιο Κορασίδη (1η Γιορτή), 
Γεώργιο Χιονάτο (3η Γιορτή), 
Eva Green (5η Γιορτή), 
ενώ το εικαστικό της 7ης Γιορτής είναι του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και παραχωρήθηκε από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. 
Εκτός από τα εικαστικά των εφτά Γιορτών, το Λεύκωμα κοσμούν και τα εικαστικά της Άρτεμης Καμαρινέα, του Αντώνη Κοζαδίνου, του Γιώργου Κορασίδη, του Γιώργου Χιονάτου, καθώς και ένα εικαστικό από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κέας, λεπτομέρειες των οποίων παρατίθενται στη σελίδα 94.
Οι φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάζονται εκτενέστερα στη σελίδα 94, έχουν τραβηχτεί από τους Νίκο Γαβριήλ, Γιώργο Ευγενικό, Μαρία Νικολαϊδου, Παναγιώτη Παπαϊωάννου, Γιώτα Σωτηροπούλου, Christian Cotey και Claudia Spreger.
Το Λεύκωμα κλείνει με τη φωτογραφία των λουκουμάδων, έδεσμα που συνόδευσε αρκετές αφηγήσεις, στοχεύοντας να αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση στους αναγνώστες του.

Nικολέτα Χιρπιλίδου 
Υπεύθυνη έκδοσηςΗ Ταυτότητα της έκδοσης

Τίτλος : 7 γιορτές παραμυθιών : Κέα, Το νησί των μύθων και των παραδόσεων
Τύπος Μέσου: έντυπο / Βιβλίο
Συγγραφείς: Αννα Αγγελοπούλου, Ελευθέριος Αλεξάκης, Γεώργιος Ευγενικός, Μιράντα Τερζοπούλου.
Επιμελήτρια: Νικολέτα Χιρπιλίδου,
Μεταφράστρια: Μάνια Μαράτου,
Φωτογραφίες: Νίκος Γαβριήλ, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Νικολαϊδου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Γιώτα Σωτηροπούλου, Christian Cotey και Claudia Spreger.
Εκδότης: Κέα [GR] : Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
ISBN: 978-960-99672-0-4
Γλώσσες: Ελληνικά - Αγγλικά (mul)

Ειδική τιμή Χριστούγεννα 2022: 8€

Το Βιβλίο είναι συλλεκτικό και μπορείτε να το προμηθευτείτε μόνο από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. 

Έξοδα αποστολής με ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα: 3€
Υπάρχει δυνατότητα αποστολής με κούριερ, κατόπιν συνεννόησης.

Για αγορές άνω των 40€ τα έξοδα αποστολής με ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα παρέχονται δωρεάν.


Για να αποκτήσετε το βιβλίο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: afigisi@gmail.com


Παρακαλούμε στείλτε μας την διεύθυνση σας και τα στοιχεία ταχυδρόμησης και ενημερώστε μας ποια από τις παρακάτω τράπεζες σας διευκολύνει για να σας στείλουμε τον αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό.
Πειραιώς, Εθνική ή Αλφα.

Αμέσως μετά την κατάθεσή σας, θα σας στείλουμε τον φάκελο στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, με το όνομά σας και την ένδειξη post restante, από όπου και μπορείτε να τον παραλάβετε με επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας.

Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία post restante, για την ασφαλή παράδοση του φακέλου σε εσάς και για να μην επιβαρυνθείτε με δαπάνες συστημένης αλληλογραφίας. Δεν θα έχετε τηλεφωνική ή γραπτή ενημέρωση από το ταχυδρομικό κατάστημα, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ταχυδρομείο για να ενημερωθείτε εάν έφτασε ο φάκελος, λίγες ημέρες μετά την αποστολή από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου