Σελίδες

Η πρώτη παρουσίαση στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο αλλιώς»

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες έξυπνες και θαρρετές» της Μαρίας Βλαχάκη έγινε στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.
Το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου 2016 και ώρες 18:00-22:00 περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών με ηρωίδες «Δυνατές γυναίκες (strong women)», που ήταν και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης αυτής της χρονιάς. 

Εκ μέρους του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το οποίο ανέλαβε και την έκδοση, απηύθυνε χαιρετισμό ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Ευγενικός.
Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου από την κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μαρία Βλαχάκη, η οποία μίλησε για τους φορείς κοινωνικοποίησης και τις έμφυλες διακρίσεις στη διαπαιδαγώγηση, για τις γυναικείες αναπαραστάσεις στα παραμύθια και για τα εναλλακτικά πρότυπα συμπεριφοράς ηρωίδων παραμυθιών από όλο τον κόσμο. 

Παραμύθια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αφηγήθηκαν οι αφηγήτριες Σοφήλια Τσορτέκη, Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Ζουράρη. 

Παρουσίαση των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης 2016 με θέμα «Δυνατές γυναίκες (strong women)» από την Τίνα Αγγέλου και την Σμαράγδα Αποστολάτου.Παρουσίαση του βιβλίου από την κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μαρία Βλαχάκη.Χαιρετισμός από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Ευγενικό εκ μέρους του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.Η Σοφήλια Τσορτέκη αφηγείται την έξυπνη και θαρρετή «Νανανά» που κατέστρωσε το σχέδιό της και περιπλανήθηκε στο δάσος, αντιμετώπισε τον ελέφαντα και έσωσε τα παιδιά της. Ένα παραμύθι από την Αφρική με περιπέτεια, γέλιο και φαγοπότι, μέσα στην κοιλιά του ελέφαντα.


Η Μαρία Βραχιονίδου αφηγείται την έξυπνη και θαρρετή «Κουρελοσκουφίτσα» που πάλεψε με μάγισσες και ξωτικά και έσωσε τη μάνα της, κυβέρνησε ένα πλοίο και πήρε πίσω την κλεμμένη ομορφιά της αγαπημένης της αδελφής. Ατίθαση και ατημέλητη, γεμάτη αυτοπεποίθηση, επέλεξε να είναι ο εαυτός της, επέλεξε τον άντρα της και τον κέρδισε. Ένα παραμύθι από τη Νορβηγία με ανατρεπτικούς χαρακτήρες, περιπέτεια και γέλιο.

Η Μαρία Ζουράρη αφηγείται την έξυπνη και θαρρετή «Τζάνετ» που δεν δίστασε να μπει στο απαγορευμένο δάσος στα σύνορα Σκωτίας-Αγγλίας αψηφώντας τους τρομακτικούς θρύλους για το άγριο ξωτικό με το όνομα «Ταμλιν». Το γνώρισε και το ερωτεύτηκε, τα έβαλε με τη βασίλισσα των ξωτικών και με άγρια ζώα για χάρη του, έλυσε τα μάγια και το έσωσε, φτιάχνοντας τη ζωή της μαζί του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου